Puterea motorului de barca

Am mai vorbit in trecut despre alegerea motorului de barca insa atunci m-am concentrat pe brandurile cele mai comune si fiabile, din punctul de vedere a economiei pe termen lung pot spune ca este un articol ce merita citit atunci cand vreti sa achizitionati un motor de barca pe care aveti de gand sa-l folositi un timp indelungat. In acest articol am sa ma axez pe alegerea corecta a puterii motorului pentru  a beneficia de raportul optim  intre confort, viteza si consumul de combustibil.

seapro-270A-parsun-4hp-fishing1053-adjusted1-Large

Atunci cand alegem motorul de barca trebuie sa tinem cont de cativa factori precum tipul de barca utilizat,  apa pe care urmeaza sa mergeti si modul in care doriti sa exploatati barca. Principala limitare de care trebuie sa tinem cont este chiar cea impusa de producatorii barcii ce delimiteaza clar puterea minima si maxima admisa.

Desi poate parea mai economic, submotorizarea unei ambarcatiuni nu este niciodata o idee buna. Motorul se va tura mai mult iar asta duce la uzura prematura a pieselor si un consum mai mare de combustibil.

Supramotorizarea  unei ambarcatiuni nu duce intodeauna la o viteza mai mare ci poate cauza manevrarea dificila a barcii, un consum exagerat de combustibil, cheltuieli inutil de mari cu consumabilele si eventualele piese de schimb cat si distrugerea oglinzii barcii.

inutil

Daca montati un motor mai mare  decat puterea maxima recomandata de producatorii barcii veti observa fenomenul de apupare (cauzat in primul rand de greutatea excesiva a motorului) si o scadere drastica a controlului asupra ambarcatiunii.  Sa zicem ca problema cu apuparea s-ar putea rezolva prin montarea unui stabilizator hidrodinamic sau, daca bugetul permite, prin montarea unui sistem de trim tabs. Daca insistati sa utilizati un motor mai puternic decat ce recomanda producatorii barcii atunci trebuie intarita (si modificata) oglinda barcii, operatiuni ce din punctul nostru de vedere nu-si justifica costul.

si mai inutil

Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este lungimea cizmei motorului, practic avem de ales intre cizma lunga sau scurta. Pentru a masura corect ghidati-va dupa schema de mai jos:

inaltime-oglinda

Acum ca ne-am hotarat sa alegem puterea motorului in limitele recomandate de producatorul barcii trebuie sa ne gandim pe unde anume vrem sa ne plimbam cel mai des. Ca regula generala este o idee foarte buna sa alegem motorul cu puterea cat mai aproape de puterea maxima admisa pe barca,  nu ne obliga nimeni sa-l tinem turat la maximum si surprusul de putere ne va fi de folos atunci cand vrem sa incarcam barca cu provizii pentru o expeditie mai lunga sau cand vrem sa fugim din calea unei furtuni neanuntate.

Daca urmeaza sa folosim motorul preponderent pentru escapade scurte de pescuit pe lacuri linistite  putem alege fara probleme un motor apropiat de limita inferioara recomandata de producatorii barcii.  De notat  faptul ca pentru motoare mai mari de 5CP este necesara obtinerea permisului de navigatieo complicatie inutila daca abia ce ati prins virusul cu barcutele (dar practica pe termen lung).

IMG_2637SM

Viteza de deplasare a barcii este probabil cel mai important criteriu in alegerea motorului, mai jos discutam putin despre cum putem estima viteza probabila bazandu-ne pe puterea motorului.

Ca sa nu reinventam roata si sa incarc pagina cu randuri peste randuri  de formule va propun solutia oferita de cei de la Mercury pentru estimarea vitezei (si a pasului optim al elicei) unei barci.

Accesati acest link si completati cu atentie toate campurile necesare.

Trebuie tinut cont de fatpul ca sunt foarte foarte multi factori in calcularea exacta a vitezei unei barci, variabile precum directia vantului, distributia greutatii in barca, starea elicei cat si “oboseala” motorului pot influenta drastic rezultatele.

Sunt tare curios de rezultatele obtinute de cititorii acestui blog, cat de aproape de adevar sunt rezultatele oferite de aceasta aplicatie?

parsun logo

Toate ca toate, daca sunteti in cautarea unui motor de barca tineti cont de recomandarea noastra si acordati o sansa motoarelor Parsun. Sunt niste motoare fiabile, rezistente si usor de intretinut, raportul calitate pret este unul exceptional si piesele de schimb sunt intodeauna disponibile (desi este putin probabil ca veti avea nevoie de ele).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *