Prohibitia la pescuit in 2014

Pe 16 Decembrie 2013 a fost publicat Proiectul de Ordin privind prohibitia la pescuit pentru anul 2014. Nu vreau sa va obosesc cu limbajul de lemn caracteristic functionarului roman asa ca am sa prezint aici cele mai importante aspecte privind prohibitia in 2014.

Prohibitia generala pentru pescuitul comercial, recreativ/sportiv cat si cel familial incepe pe 1 Aprilie si dureaza 60 de zile, pana pe 30 Mai. In apele care constituie frontiera de stat (Dunarea pana la Calarasi si Golful Mostura) perioada de prohibitie dureaza 45 de zile intre 1 Aprilie si 15 Mai.

Perioada de prohibitie la pescuit in functie de zona.

Perioada de prohibitie este menita sa garanteze linistea sufleteasca a tuturor specilor de pesti, moluste si crustacee din apele Romaniei. In aceasta perioada amatorii de plimbari cu barca sunt bineveniti sa inlocuiasca acele si momeala (nu foloseste nimeni plase, nu?) cu minciocul si sa culeaga diferitele reziduri din plastic abandonate de confratii nostri ceva mai neluminati.

politia

Pe raul Prut si pe zonele inundate temporar sau permanent ale acestuia perioada de prohibitie dureaza 90 de zile incepand cu 1 Aprilie si terminandu-se pe 29 Iunie. In aceasi perioada pescuitul de orice fel este interzis si in lacul de acumulare Stanca – Costesti, Complexul Razim-Sinoe si lacurile litorale. Aceasi regula se aplica si pe cursul vechi al bratului Sfantu Gheorghe din zonele rectificate.

Pe raul Prut intre barajul Stanca-Costesti si raul Elan singura forma de pescuit permisa este cea sportiva/recreativa in regim Catch & Release, statul are insa rugamintea de a nu stresa pestii in perioada 1 Aprilie – 30 Mai. In aceasta zona orice forma de pescuit comercial este interzisa tot timpul anului.

zmeica

Nu este permisa nicio forma de pescuit pe lacurile Erenciuc, Zmeica si lacul Gasca din Complexul Somova-Parches, perioada de prohibitie fiind impusa tot timpul anului.

 Pe bratul Chilia in zona km 72-77 Pardina exista doua perioade de prohibitie in cursul acestui an, ambele au o durata de 60 de zile iar prima incepe pe 15 Martie si se termina pe 13 Mai (in legislatie scrie “fără a aduce atingere perioadei de prohibiţie instituite la art. 1 alin. (1)” deci putem presupune ca perioada efectiva de prohibitie se termin pe 30 Mai).  A doua perioada in care pescuitul de orice fel este interzis pe bratul Chilia este intre 1 Octombrie si 29 Noiembrie. Aceasi regula se aplica si pe Dunare in zonele Mm 53-54 (Isaccea), Mm 64,5-65,5, Mm 67-68,5 (Groapa Catargului şi Pluton). Pescuitul de orice fel este interzis si pe bratul Borcea (zona 33-48, Fetesti) in perioadele 15 Martie – 13 Mai si 1 Octombrie – 29 Noiembrie.

Pescuitul de orice fel cat si lucrari in zona malurilor, taierea arborilor si arbustilor de pe mal sunt interzise in zonele cu protectie integrala din Delta Dunarii cat si in rezervatile naturale Vama Veche – 2 Mai.

In legislatie mai scrie ca pescuitul este interzis si “pe Dunărea Veche sectorul cuprins între confluenţa cu canalul Sulina, de la Mm 13+1.000 şi până la confluenţa cu canalul Sulina, Mm 8+600, tot timpul anului, cu excepţia perioadei 1 martie-30 noiembrie inclusiv când pescuitul este permis în afara perioadei de prohibiţie prevăzute la art. 1 alin. (1);“. Va reamintesc ca in alineatul 1 scrie ca Perioada generala de prohibitie este intre 1 Aprilie si 30 Mai, mai departe intelege cine poate.

Perioadele de prohibitie in functie de speciile de peste

Tinand cont de perioada de prohibitie generala se adauga si niste masuri speciale de protectie a urmatoarelor specii de pesti:

prohibitie la stiuca

Prohibitia pescuitului la stiuca a inceput pe 16 Decembrie si se termina pe 15 Martie in Rezerervatia Biosferei Delta Dunarii. In restul habitatelor piscicole naturale prohibitia la stiuca se termina pe 25 Martie.

Pescuitul urmatoarelor specii este interzis pe tot timpul anului:  pietrarul (Zingel zingel), ghiborţul de râu (Gymnocephalus baloni), cernuşca (Petroleuciscus borysthenicus/Leucisus borysthenicus), şalăul vărgat (Stizostedion volgensis), aspretele (Romanichtyis valsanicola), pecarina (Pecarina demidoffi), guvidul de baltă (Proterorhinus marmoratus), guvidul (Neogobius syrman), zglăvoaca răsăriteană (Cottus poecilopus), lostriţa (Hucho hucho), mihalţul (Lota lota), coregonul, pastravul de mare si lipanul şi caracuda (Carassius carassius), precum şi alte vieţuitoare acvatice incluse în anexele nr. 4A şi 4B la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările ulterioare

prohibitie la pastrav

Perioada de prohibitie la pescuitul pastravului indigen, pastravului curcubeu si pastravul fantel a inceput pe 16 Decembrie si se termina pe 30 Aprilie. A doua perioada in care pescuitul acestor specii este interzis incepe  pe 15 Septembrie si se termina pe 31 Decembrie.

A nu se pescui sturioni! Niciodata! Nicicand! Iar cine este pasionat de lipitori medicinale (Hirudo verbana) trebuie sa stie ca perioada de prohibitie este intre 1 Iulie si 31 August.

Prohibitia la pescuit in Marea Neagra

Guvizii trebuie sa fie lasati sa-si ascunda fetele sub apa in perioada 1 Mai – 30 Mai.

Este interzis pescuitul specializat al rechinului cu traul, ohane şi paragate, precum şi capturarea, deţinerea şi comercializarea acestuia, de la 16 Decenbrie pana la 30 aprilie  şi în perioada 15 octombrie – 30 noiembrie inclusiv. Retinerea la bord a femelelor de rechin gestante este interzisa tot timpul anului.

A nu se pescui sturioni! Niciodata! La fel si cu delfinii! Tineti va rog cont ca daca se pune problema capturarii accidentale a unui delfin aceasta trebuie raportata de urgenta autoritatilor.

Prohibiţia pescuitului în scop comercial, familial şi recreativ/sportiv a scrumbiei de Dunăre se stabileste, pe sectoare astfel:
a) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durată de 10 zile, în perioada 18 aprilie – 27 aprilie inclusiv;
b) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238, pe o durată de 21 de zile, în perioada 21 aprilie-11 mai inclusiv;
c) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Vadul Oii, km 238, până la Gura Timocului, km 845,6, pe o durată de 30 de zile, în perioada 5 mai – 4 iunie inclusiv;
d) în conformitate cu prevederile legale în vigoare în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării se admite pescuitul în scop familial al scrumbiei folosind maxim 2 setci în perioada 7 – 16 aprilie inclusiv.
e) în sezonul de pescuit la scrumbie capturile accidentale de ciprinide asiatice ( sânger, novac, cosaş) se pot reţine în vederea valorificării.

Se interzice folosirea năvoadelor în delta şi în lunca inundabilă a Dunării, în complexul Razim-Sinoe şi în celelalte lacuri litorale, pe o durată de 183 de zile, în perioada 1 aprilie – 30 septembrie inclusiv.

Se interzice folosirea uneltelor de pescuit de tip setcă în bălţile, lacurile, gârlele şi canalele de pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării”, în perioada 1 aprilie – 30 septembrie inclusiv.

Se interzice folosirea uneltelor de pescuit de tip setcă în complexul Razim-Sinoe şi în celelalte lacuri litorale, tot timpul anului.

unde braconez

Trebuie sa tineti cont ca ignorarea perioadei de prohibitie atrage priviri urate, injurii, amenzi, inchisoare si multa apa fara peste!

 

2 Comentarii la Prohibitia la pescuit in 2014

  1. Neniu Ioan says:

    Si cu braconierii paziti de politisti care dau cu monofilamente si curent ce se intimpla?
    An de an in prohibitie isi fac treburile murdare, distrugind fauna piscicola!
    EI ar trebui prohibiti intii!

  2. alexandru dorin says:

    se pescuieste la greu si pe prohibitie zic ca dau la scumbie si dau cu plasele ,,la zbor,,adica in miscare cine ii controleaza ce peste prind?de ce se da voie sa pescuiasca cu plasa in micare pe fundul apei ce sanse mai are pestele?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *