Inmatricularea ambarcatiunilor de agrement

Una din cele mai des intalnite nedumeriri ale clientilor nostri se refera la inmatricularea ambarcatiunilor de agrement. In acest articol am sa incerc sa rezum toate procedurile necesare pentru a face aceasta operatiune cat mai rapid si fara nenumarate drumuri catre capitanie.

Conform legislatiei “nu se înmatriculează sau nu se înscriu în registrul de evidenţă următoarele categorii de nave: ambarcaţiunile cu o lungime mai mică de 7 m şi/sau cu o propulsie mai mică de 15 kW(20.11 CP); ambarcaţiunile propulsate prin forţa umană”.
Inmatricularea navelor de agrement se face la cererea proprietarului, la capitania portului in baza urmatoarelor acte:

1. Cererea proprietarului prin care se solicita dreptul de arobrare a pavilionului roman si inmatricularea navei

  • in cazul in care proprietarul este persoana juritica se va prezenta impoternicire pentru persoana care va face demersurile de inmatriculare si se va nominaliza persoana desemnata sa raspunda de ambarcatiune (nr telefon si copiue CI)
  •  in cazul in care proprietarul este persoana fizica cererea va fi facuta de proprietar sau prin imputernicit cu procura speciala si autentica.

2. Titlul de proprietate (referitor ambarcatiune, motor) in copie legalizata

3. Protocol predare primire

4. dupa caz:

  • act de identitate sau alt document oficial din care sa rezulte cetatenie pentru persoanele fizice (copie)
  • certificat de inmatriculare a persoanei juritice (copie legaizata)
  • act normativ de infiintare a persoanei juritice – copie)

5. Confirmare scrisa emisa de directia de specialitate ANRsau de o societate de clasificare recunoscuta MTCT prin care se atesta ca nava este conforma cu normele de constructii obligatorii, legislatia in vigoare si cu prevederile conventilor internationale la care Romania este Parte

6. Certificat de radiere emis de autoritatea competenta a statului unde nava a fost inmatriculata anterior pentru navele dobandite sau

7. document emis de autoritatea statului in care navele au fost construite si se constata ca nava este nou construita si neinmatriculata, pentru navele nou construite se tine cont de:

  • Documentele de la punctele 6 si 7 trebuie prezentate in original si dupa caz si in traduceri legalizate
  • Pentru ambarcatiuni de agrement care nu intra sub incidenta hg nr 2195/2004, construite in romania se va depune certificatul de neinmatriculare eliberat de capitania care a luat in evidenta constructia.

8. declaratie pe proprie raspundere a proprietarului de preluare a garantiilor reale mobiliare si sau sarcinilor (autentificata notarial si acordul scris al creditorilor respectivi (original) in cazul in care nava este grevata de garantii reale si mobiliare si sau sarcini.

9. 2 fotografii ale navei 13 xm x 18 cm (din tribord si din pupa)

Pe situl RNA gasim si o lista cu tarifele aplicate pentru inmatricularea ambarcatiunilor. Va rog consultati acest document (link) insa deoarece inca traim in Romania si actualizarea informatilor de pe siturile proprii nu este prioritara pentru angajatii statului va recomand sa confirmati tarifele anuntate sunand la capitania de care apartineti.

 

Echipament obligatoriu pentru inmatricularea ambarcatiunii.

Pentru a putea inmatricula cu succes proaspat achizitionata barca veti avea nevoie in mod obligatoriu de urmatorul echipament (conform ordinului nr 1079/2014):

Nu uitati nici de luminile de navigatie, consultati articolul dedicat aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *