Identificarea motorului de barca

Cu exceptia cazurilor foarte fericite in care sunteti posesorul unui motor de barca cumparat de nou de la reprezentanta si stiti exact ce motor aveti, pentru a putea cumpara piese de schimb sau consumabile precum filtre sau cureaua de distributie trebuie in primul rand identificat motorul.

Contrar parerii majoritatii nu toate motoarele de barca sunt la fel. Un motor Johnson de 25 CP in 2 timpi fabricat in 1999 nu este identic cu un motor Johnson de 25 CP fabricat in 1993, ba chiar si motoarele de aceeasi putere fabricate in acelasi an pot sa fie motoare diferite.

In acest articol am sa discut despre modul in care puteti identifica fiecare din cele mai populare motoare de barca prezente pe piata din Romania cat si ce informatii se pot deduce din seria si modelul motorului:

  1. Johnson Evinrude

Motoarele Johnson Evinrude sunt printre cele mai mai usor de identificat si printre cele mai “darnice” cu informatii privind caracteristicile motorului.

serie si model johnson evinrude

In functie de anul de fabricatie  placuta de identificare poate arata diferit si poate contine mai multe sau mai bune informatii insa va contine intodeauna modelul motorului:

Pentru identificarea motoarelor Johnson Evinrude ne intereseaza doar modelul stantat pe aceasta placuta. Daca nu cumva sunteti fericitul  posesor a unui motor Johnson fabricat in anii 1960 (si este posibil deoarce sunt destul de multe care inca merg “ca noi”) atunci modelul motorului dvs. trebuie sa arate ceva gen:  BE25RCOA. Folosind acest exemplu stim ca motorul este un Evinrude de 25 CP cu pornire la sfoara fabricat in 1985 in Belgia.

Pentru a descifra intelesul din spatele modelului motoarelor Johnson Evinrude gasiti aici un tabel (nu il pun in acest articol din ratiuni de economie a spatiului).  

Ca si observatii legate de descifrarea modelului la motoarele Johnson Evinrude, daca dupa puterea motorului aveti indicativele “I”, “K” sau “M” atunci sunteti posesorii unui brav model militar. Partea interesanta este ca aveti pe barca o bucata “vie” a istoriei, partea neplacuta este ca sansele sa gasiti piese pentru el sunt aproape nule, cei de la Johnson Evinrude nu au publicat manualele de piese pentru motoarele militare si va spunem din experienta ca piesele nu sunt identice cu versiunile comerciale sau de agrement. Ca o scurta paranteza interesanta, aici gasiti prezentarea noilor modele militarea motoarelor Evinrude.

Conform legii motoarele de barca cu puterea mai mare de 25CP trebuie obligatoriu inmatriculate. Din pacate pentru posesorii motoarelor Johnson Evinrude pe certificatul de inmatriculare nu scrie intodeauna modelul motorului (iar pe motoarele cumparate din Italia nu scrie aprope niciodata modelul complet). Pentru a putea comanda piese este necesar aproape intodeauna sa aveti datele de identificare direct de pe motor.

Piese de schimb pentru motoarele Johnson Evinrude gasiti aici.

piese de schimb johnson evinrude

2. Mercury Mariner

Motoarele de barca Mercury sunt printre cele mai populare motoare din Romania, din pacate sunt si cele mai multe motoare cu origine “ambigua”.  Indiferent cat de super oferta este un motor Mercury second hand trebuie sa verificati intodeauna daca are seria, daca se strica ceva la un motor Mercury (si nu aveti norocul sa fie stantat codul OEM pe piesa) si nu aveti seria sau modelul exact atunci este aproape imposibil de identificat si aproape imposibil de cumparat piese compatibile cu el.

In mod normal seria motoarelor Mercury si Mariner se gaseste aici:

mercuryserial

Daca nu mai este acolo placuta de identificare atunci poate aveti noroc si “banutul” de identificare a ramas intact:

Din pacate seria motoarelor Mercury sau Mariner nu se spune mare lucru despre motor, nu putem afla anul de fabricatie pe baza seriei si nimeni, niciodata nu poate garanta compatibilitatea unei piese in lipsa seriei motorului.

Pentru a cumpara piese la motoarele de barca Mercury sau Mariner trebuie sa tineti cont ca nu toate motoarele sunt la fel. Nu conteaza anul de fabricatie, este util de stiut daca pe motor scrie Lightning sau Super America insa fara seria motorului nu poate nimeni garanta compatibilitatea pieselor.

Motoarele Mercury au cateva particularitati destul de interesante, in primul rand, aceeasi serie de motor poate avea dotari diferite. Ca si exemplu, un motor Mercury de 60 CP cu seria 0P985686 poate fi dotat cu cizma BigFoot, sau cu diferite rapoarte de transmisie, atunci cand comandati piese este foarte important sa specificati daca pe motorul “bolnav” exista astfel de specificatii.

Alta particularitate complicata a motoarelor Mercury si Mariner este ca, la un moment dat, acestea au fost fabricate de catre Yamaha si, mai curand, de catre Tohatsu, iar asta inseamna ca respectivele motoare sunt in realitate Yamaha sau Tohatsu si doar “branduite” ca fiind Mercury. Asta nu inseamna sub nicio forma ca toate motoarele Mercury sunt fabricate de altcineva, mentionez aceasta particularitate deoarece este posibil sa intalniti un Mercury fara serie dar sa recunoasteti vizual piesele ca fiind  identice la un motor Yamaha sau Tohatsu.

Piese pentru motoarele Mercury gasiti aici.

fp-m-final

3. Yamaha

Practic regele incoronat a motoarelor de barca din Romania. Pentru identificarea corecta a motoarelor de barca Yamaha avem nevoie de 2 elemente: modelul si indicativul motorului.

yamaha

Placuta de identificare trebuie sa arata cam asa:

In partea de sus avem modelul motorului “F15AMH” iar primul dreptunghi de jos contine indicativul motorului. Pentru a identifica corect piesele cu motorul “bolnav” avem nevoie atat de serie cat si de indicativ insa de regula este suficient si doar indicativul.

De tinut minte cand vine vorba de motoarele de barca Yamaha este ca tara de fabricatie este foarte relevanta cand vine vorba de cumparat piese, daca motorul a fost fabricat in Japonia atunci aveti noroc si gasiti aproape orice la preturi acceptabile, daca motorul a fost fabricat in Franta atunci aveti un motor dintr-o serie destul de limitata si este foarte greu de gasit piese pentru el.

Piese de schimb si consumabile pentru motoarele de barca Yamaha gasiti aici.

fp-y-final

4. Suzuki

Motoarele Suzuki au placuta cu seria in acelasi loc ca motoarele Yamaha.

Din seria motoarelor Suzuki nu prea putem decoda mare lucru, pe baza ei putem vedea aproximativ in ce an a fost fabricat motorul si ce putere are.

Pentru motoarele Suzuki putem aduce orice fel de piesa OEM. Daca aveti vreodata nevoie folositi formularul de comanda.

5. Honda

Placuta de intentificare a motoarelor de barca honda este tot pe menghina.

Seria in sine a motoarelor Honda nu ne spune mai nimic util in identificarea motorului, este insa indispensabila cand vine vorba de comandat piese.

Cand vine vorba de piese de schimb pentru motoarele de barca Honda situatia este destul de complicata. Puteti vedea insa intreaga noastra oferta aici.

6. Tohatsu

Motoarele Tohatsu au placuta de idenitificare pe partea dreapta-jos a carcasei sau, in cazul motoarelor mai vechi, chiar si pe menghina.

tohatsu

Pentru achizitionarea de piese de schimb pentru motoarele Tohatsu aveti nevoie doar de modelul motorului si anul de fabricatie.

Pentru motoarele de barca Tohatsu nu va putem ajuta cu extraordinar de multe piese insa aici puteti vedea intreaga noastra oferta.

fp-tohatsu-final

7. Mercruiser

Motoarele inboard sunt cele mai simplu de identificat dar si motoarele cu cea mai mare variatie a pieselor in functie de serie. In ciuda ideii vesnic proeminente ca toate blocurile GM sunt la fel, va garantam ca nu sunt.

Motoarele Mercruiser au 3 serii de identificare, seria motorului in sine, seria transomului si seria cizmei.  Va rog notati faptul ca pe certificatul de inmatriculare gasiti doar seria motorului.  Transomul si cizma in sine nu sunt specifice unui anume tip de motor iar piesele componente a acestora nu pot fi identificate doar pe baza seriei motorului.

In functie de generatia motorului placutele de identificare trebuie sa fie intr-unul din locurile marcate in pozele de mai sus.

Motoarele fabricate ceva mai recent trebuie sa aibe o placuta de identificare ce cuprind toate trei seriile:

image_224112

Piese de schimb pentru motoarele Mercruiser gasiti aici.

fp-mercruiser-final

8. Volvo Penta

Pentru a comanda piese de schimb pentru motoarele de barca Volvo Penta nu este nevoie de serie in mod obligatoriu ci doar de modelul de fabricatie:

identify-your-engine1

Piese de schimb pentru motoarele de barca Volvo Penta gasiti aici.

fp-volvo-final

9. OMC

Motoarele inboard OMC au placuta de identificare conform pozei de mai jos:

omcmodels1

Piese pentru motoarele OMC gasiti aici.

fp-omc-final

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *