Despre permisul de conducator a ambarcatiunilor de agrement

Pentru a conduce legal o ambarcatiune si cu motor mai mare de 5CP este obligatoriu sa detineti permisul de navigatie corespunzator zonelor in care vreti sa folositi barca.

Cum scopul acestui blog este de a veni in ajutorul pasionatilor de plimbari cu barca am centralizat toate informatile disponibile despre acest subiect.  Daca cititi articolul pana la capat gasiti ce acte va trebuie pentru inscrierea la examen (inclusiv model de cerere),  manualul conducatorului ambarcatiunilor de agrement, metodologia de examen si o colectie impresionanta de teste.

Spre deosebire de permisul moto ce se elibereaza in functie de puterea motorului, in cazul barcilor aceste permise sunt clasificate in functie de zonele unde urmeaza a fi codusa barca. Mai jos vedeti ce tip de permis este necesar pentru navigatie in zonele:

 

Categorie Permis                Zona
Clasa A  certificat care da dreptul titularului sa conduca ambarcatiuni de agrement pe ape interioare si in toate zonele maritime;
Clasa B  certificat care da dreptul titularului să conducă ambarcatiuni de agrement în zone maritime care să nu depaseasca o distanţă de maximum 12 Mm fata de coasta;
Clasa C certificat care da dreptul titularului să conducă ambarcatiuni de agrement în zone maritime care sa nu depaseasca o distanta de maximum 6 Mm fata de coasta;
Clasa D certificat care da dreptul titularului sa conduca ambarcatiuni de agrement pe ape interioare.

Pentru ca cei mai multi posesori de ambarcatiuni de agrement nu intentioneaza sa iasa pe mare, in acest articol am sa ma concentrez mai mult pe permisul Clasa D si anume cel destinat navigarii pe ape interioare.

Pentru a obtine acest certificat orice persoana cu varsta mai mare de 16 ani care promoveaza examenul de la capitanie. Certificatul de conducător de ambarcaţiune de agrement clasa D se poate obtine din oficiu de către orice candidat care deţine brevet de: capitan fluvial categoriile A şi B, ofiter punte fluvial ori de timonier fluvial sau certificat de capacitate de: sef de echipaj fluvial, conducător de salupă fluvială ori de timonier fluvial.

Examenul pentru permisul de conducator ambarcatiuni de agrement se da la cea mai apropiata capitanie (lista capitanii zonale) si consta intr-un examen tip grila cu 26 de intrebari din care este obligatoriu sa alegeti raspunsul corect la minimum 22 de intrebari pentru a promova examenul.

Pentru promovarea examenului de categoria D trebuie studiate si intelese urmatoarele discipline: Regulamentul navigatiei pe Dunare (10 intrebari), Marinarie (8 intrebari) si Conducerea si manevrarea ambarcatiunilor cu motor (8 intrebari).

Pentru inscrierea la examen trebuie sa prezentati urmatoarele acte:

 • Copie act de identitate (si originalul pentru comparatie)
 • Diploma de studii (copie + original)
 • Adeverinta medicala de la medicul de familie care sa ateste ca sunteti “Apt pentru a conduce o ambarcatiune de agrement cu motor”
 • Chitanta ce dovedeste ca ati achitat costul examinarii (intre 200 si 500 lei, depinde de la capitanie la capitanie, cel mai bine este sa sunati inainte)
 • Cerere de examinare permis barca. (o puteti descarca de la noi de pe site)

Documentatie examen conducator ambarcatiune de agrement

Asa cum am spus si mai sus, pentru a promova examenul pentru categoria D trebuie studiate urmatoarele discipline:

Teste examen conducator ambarcatiuni de agrement.

examen-de-conducere

Cei de la ANR au pus la dispozitie in format PDF testele pentru obtinerea permisului de conducator categoria D. Raspunsurile corecte sunt bolduite pentru a va ajuta sa invatati mai mecanic, noi totusi va recomandam sa cititi manualul conducatorului si regulamentul de navigatie pe Dunare deoarece informatile prezentate acolo nu sunt chiar degeaba.

Utilizatorul sebba de pe Barcaholic si Capcompas a avut bunavointa de a face niste simulari cu testele ANR. Practic este vorba despre niste quizzuri online ce ofera testari asemenatoare cu cele de la examinarile ANR.  Gasiti detalii pe discutia de pe capcompas.

 • Test regulament navigatie pe Dunare: contine 482 intrebari, sesiune de 30 interbari, dureaza maxim 60 minute si trebuie raspuns corect la minim 80% din intrebari pentru a promova
 • Test marinarie:  contine 322 intrebari, o sesiune are 10 intrebari din care trebuie sa raspundeti corect la minim 8 pentru a promova. Sesiunea dureaza 10 minute
 • Test Conducere si Manevra categoria D: contine 155 intrebari, un test dureaza 10 minute si trebuie sa raspundeti corect la minim 8 din cele 10 intrebari aleatorii.
 • Simulare test categoria D: exact ca la examen, 26 de intrebari din care trebuie sa raspundeti corect la minim 22 in 30 de minute pentru a promova.
 • Test COLREC: test cu 30 de intrebari ce dureaza 30 de minute si la care trebuie sa raspundeti corect in procent de 80% pentru a promova
 • Test conducere si manevra categoria C: 279 intrebari impartite in sesiuni de cate 10 intrebari la care trebuie sa raspundeti corect la cel putin 8 dintre ele in 10 minute.

Utilizatorul raydan de pe barcaholic a  creat si o aplicatie pentru Iphone ce va va ajuta sa repetati pentru examen direct de pe mobil.

Si cei de la Nautica Blue ofera o serie de teste pentru obtinerea diferitelor certificate.

Alte teste gasiti aici.

6 Comentarii la Despre permisul de conducator a ambarcatiunilor de agrement

 1. Ionut Gradinaru says:

  Legislatia din domeniu este de toata jena….faptul ca trebuie minim 10 participanti este jenant…eu daca maine imi cumpar o barca cu motor peste 5 cp si tot anul nu se gasesc 10 doritori?… ce pot sa fac in afara faptului de a merge fara permis?

 2. gherman sandor says:

  salut

  am o intrebare,pentru cei care sunt in tema cu legislatia navale
  am permis de navigatie din croatia.
  este valabil pe apele din romania ??

 3. Gorgovan Stefan says:

  Minunat siteul . Va multumesc !

 4. geoe says:

  Si dak am o bara din fibra cu chila care e de 6 persoane si pun la misto un motor mai mic de 5 cp este legal pe mare cat si pe ape interne fara permis ?

 5. Smadu aurelian says:

  Buna ma intereseaza daca poti sa navigi si in marea neagra si pina la ce nr de persoane ai dreptul de transporti si pe ce distanță de la mal ai voie cu permisul de categoria D si cîte zile de tine cursul si apoi pe ce perioada ie valabilă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *