Cabluri de control

Posesorii ambarcatiunilor de agrement cu motor termic ce doresc sa schimbe sau sa instaleze comanda la distanta trebuie sa tina cont de cateva reguli esentiale cand vine vorba de alegerea cablurilor de control si a manetei.

Primul aspect foarte important de care trebuie sa tineti cont cand este nevoie sa achizitionati cabluri noi de control este producatorul motorului. Motoarele de barca Johnson/Evinrude si Mercury/Mariner au nevoie de cabluri speciale de control, sistemul de prindere fiind diferit. In rest, majoritatea motoarelor de barca folosesc un tip de cablu universal 3300C cu filet la ambele capete. Pentru a evita orice fel de probleme este foarte important sa specificati tipul motorului pentru care achizitionati cablurile de control, din pacate un cablu “universal” nu este compatibil si cu motoarele Johnson sau Mercury insa va functiona fara probleme la motoarele Yamaha, Parsun, Suzuki, Tohatsu, Volvo Penta, Honda, etc.

ULTRAFLEX_CONTROL_CABLES

Al doilea aspect foarte important este lungimea cablului de control. Daca aveti deja instalata consola cu comanda la distanta atunci trebuie doar sa scoateti cablurile vechi si sa le masurati. Este foarte posibil ca atunci cand doriti sa comandati un cablu nou sa nu gasiti exact lungimea cablului vechi, daca va confruntati cu aceasta situatie alegeti intodeauna varianta mai lunga decat ce ati avut montat pe barca (de regula ar trebui sa fie vorba doar de cativa zeci de centimetri).

control-cable-length

Daca nu ati mai avut montat un sistem de comanda la distanta atunci trebuie masurata distanta de la motor pana la consola. Pentru motoarele outboard distanta se masoara exact ca in poza de mai jos:

masurator-outboard

Dupa ce ati masurat trebuie sa rotunjiti (daca ati masurat 2.8 m rotunjiti la 3, daca ati masurat 2.4m tot la 3 trebuie sa rotunjiti) si sa adaugati cel putin jumatate de metru pentru a permite motorului sa se miste.

Pentru a masura lungimea necesara a cablului pentru motoarele inboard trebuie doar sa urmati schema de mai jos. O data masurat, rotunjiti (4.4 se va rotunji la 5).

29d3_2

Pentru instalarea propriu zisa a cablurilor de control este foarte important sa urmati instructiunile din manualul de utilizare a motorului si a casetei alese existand mici variatii de montare de la model la model.

Vizionati catalogul de accesorii nautice pentru a alege modelul de mansa dorit.

Pentru a comanda cabluri de control va rugam accesati magazinul online motoarebarci.ro

Daca momentan nu se pune problema achizitionarii unui sistem de comanda la distanta recomand oricarui posesor de barca sa arunce un ochi peste extensile de maner pentru motoarele outbloard. Acestea variaza ca lungime de la 60cm pana la 130cm (telescopice) si au un pret mai mult decat acceptabil:

batTiller extension is too long

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *